Breath Calisthenics

Breath Calisthenics, een variant op de 5 tibetanen in combinatie met je ademhaling

Door de huidige levenswijze zitten we vaak niet goed in ons lijf, het
digitale tijdperk maakt dat we te veel in ons hoofd zitten.
Door dagelijks op eigen wijze te verbinden in oefening en houding komt een
verbinding naar binnen en naar het nu zijn.
Elke Dinsdag van 09:00 tot 10:00 in Sarvata, kun je bij mij aansluiten in
mijn dagelijkse oefening.

Daarin zit:
• Het in gelijkheid samen komen…
• De kracht van intentie…
• De Tibetanen van eeuwige jeugd…
• Bewust Verbonden Ademhalen…
• Heldere klinkers…

Begeleider: Joost Maijvis
Tijd: iedere dinsdagochtend van 9.00 -10.00 uur
Website: Ga naar de website van Breath Calisthenics >>>
Aanmelding is verplicht:
Joost Maijvis telefoonnummer: 0626066089

In samenwerking met Sarvata zal de financiële uitwisseling op donatie basis
plaats vinden.

Do-In Yoga

Do-In betekent letterlijk ‘de weg naar binnen’, naar innerlijke groei en lichamelijk bewustzijn.

Do-In Yoga is een eeuwenoude oosterse oefenkunst. Bepaalde houdingen en strekkingen zijn vergelijkbaar met yoga. Deze maken de levensenergie (ki) vrij waardoor spanningen en stijfheid verdwijnen. De energie gaat weer stromen in het lichaam.

Bewuste en diepe ademhaling vanuit de onderbuik (het centrum van de kracht) ondersteunen alle bewegingen en reinigen het lichaam. Do-In is een vorm van zelftherapie waarbij massageoefeningen en drukpunten (van acupressuur) worden gebruikt. Het lichaam herstelt zichzelf en komt weer in balans.

Docent: Leena Oksanen
Tijd: iedere dinsdagochtend van 10.00 -11.15 uur en woensdagavond van 19.15 – 20.30 uur
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website Leena Oksanen >>>

Croga

Met taal, ritueel, verstilling en spel word je in beweging gebracht. Je lijf ontspant, je adem zakt en je voeten komen stevig op de grond. Tegelijkertijd stromen je gedachten en gevoelens en kom je steeds meer uit bij wie je bent. Je ervaart meer rust en ruimte in je leven.

De lessen en workshops zijn speels, open en licht en raken daarmee toch de diepte. Het draagt de naam Croga, omdat het yoga in een creatieve en spirituele vorm is. 

Docent: Janneke Wijdeveld
Tijd: iedere maandagochtend van 9.15 -10.30 uur
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website Wortels en Wolken >>>

Hatha Yoga

Hatha Yoga is de wat er normaal onder yoga verstaan wordt. Dit is de oudste variant en brengt je lichaam en geest tot rust. In de loop de eeuwen zijn daar nog variaties op ontstaan waarvan er enkele hieronder beschreven zijn. Tijdens yoga neem je op een aandachtige manier een houding aan met je lichaam. Tijdens deze houding kom je beter in contact met je lichaam maar ook met je geest en ziel. Via ademtechnieken kan je energie sturen door je lijf. Door yoga ga je je beter voelen, je wordt leniger, sterker, weerbaarder, rustiger en ontspannen. Het is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, gewicht, beperking, religie of politieke overtuiging.

Docenten: Suzanne Bunning op de maandagavond, Suzanne Beenackers op de maandagavond, Maaike Jütten op de donderdagochtend en Max Crabbendam op de woensdagochtend en donderdagavond.

Docent: Suzanne Bunning
Tijd: iedere maandagavond van 20.30 -21.45 uur
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website Hatha Yoga Nijmegen >>>
Docent: Suzanne Beenackers
Tijd: iedere maandagavond. Vraag aan de docent voor de actuele starttijd
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website De Club Yoga >>>
Docent: Maaike Jütten
Tijd: iedere donderdagochtend van 9.00 -10.00 uur
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website Achterom >>>
Docent: Max Crabbendam
Tijd: iedere woensdagochtend van 9.00 -10.00 uur en donderdagavond om 19.00 uur en 20.30 uur
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website Yoga Mutra >>>

Herstelyoga

Herstelyoga is niet hetzelfde als de “gangbare” hatha-yoga. In een herstelyogales zijn de oefeningen eenvoudiger. Ze worden langzamer uitgevoerd dan in een gewone hatha-yoga les en er zijn langere rustpauzes tussen de oefeningen, zodat de cursist meer tijd heeft om na te voelen. Ook worden de oefeningen aangepast aan de mogelijkheden en beperkingen van de cursist.

Over het algemeen zijn de houdingen gericht op het (opnieuw) contact maken met het lichaam, en op het accepteren van de situatie zoals die in het moment is.

Er wordt extra aandacht besteed aan mindfulness en compassie. In een herstelyogales is het belangrijk, dat de cursist bewust stilstaat bij wat hij of zij ervaart, zonder te oordelen. Ook wordt geleerd met vriendelijkheid en zonder oordeel, te kijken naar ongemakken die zich tijdens een herstelyogales voordoen. Hierdoor kan men makkelijker/beter tot een begripvolle houding komen tot het lichaam, en tot zichzelf. Het gaat erom, sensaties op te merken zonder oordeel, en ervaringen toe te laten, zonder ze af te wijzen en met een vriendelijke blik ernaar te kijken.

Herstelyoga heeft dus niet de pretentie, de cursist te genezen van kanker, maar de algehele situatie te verlichten, draagbaar te maken.

Docent: Max Crabbendam
Tijd: iedere woensdagochtend van 10.30 -12.00 uur
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website Yoga Mutra >>>

Kundalini Yoga

Kundalini yoga is een vorm van yoga die inspannende sets afwisselt met meditatieve oefeningen. Het wordt de yoga van het bewust-zijn genoemd, en ook de yoga van de ervaring. De uitnodiging is om alles wat je voelt en denkt bewust te ervaren.

Door je bewustzijn te vergroten met yoga, leer je beter naar je lichaam te luisteren, en naar de eigen wijsheid die je in je draagt. Je bepaalt zelf hoe intensief je de oefeningen doet, passend bij je conditie en mogelijkheden. Voor deze yoga hoef je dus niet lenig te zijn of een goede conditie te hebben; het is voor vrijwel iedereen toegankelijk. Door te bewegen, ook als het subtiel is, breng je vanzelf jouw energie in beweging, en gaat die meer stromen.

Docent: Marieke Broers
Tijd: iedere donderdagochtend van 9.15 -10.15 uur
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website Beleef Yoga >>>

Maanyoga

Maanyoga is een vorm van Hathayoga. Bij Maanyoga wordt er alleen gewerkt met zittende en liggende houdingen.

Docent: Suzanne Beenackers
Tijd: iedere vroege maandagavond. Vraag aan de docent voor de actuele starttijd
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website De Club Yoga >>>

Qigong

Qi Gong is een meer dan 1000 jaar oude chinese bewegingsleer(bewegingsmeditatie), uit de Chinese geneeskunde die wereldwijd beoefend wordt.

Qi = energie en Gong= werken, discipline

Qigong is het werken met energie, het onderhouden en verzorgen van de (levens)energie in je lichaam.

De eenvoudig aan te leren oefeningen brengen lichaam en geest in balans.

Naast o.a. ondersteuning van het zelf genezend vermogen,  brengt het balans en bevordering in onze lichamelijk en emotionele staat van zijn waardoor we stevig in onze eigen kracht kunnen staan.

Docent: Marlie Houben
Tijd: iedere dinsdagavond van 20.00 – 21.30 uur
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website Qigong Nijmegen >>>

Restorative Yoga/Nidra Yoga

Restorative (herstellende) Yoga is een yogavorm die geen inspanning vraagt. Tijdens de les ondersteun je het lichaam met kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen. De poses worden lang aangehouden -soms wel 15 minuten- zodat je van de ‘doe-modus’ over kunt schakelen naar de ‘zijn-modus’. De focus is op de ademhaling en de hele les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je optimaal kunt ontspannen.

Deze yoga-vorm is geschikt bij stress-gerelateerde klachten. Bij herstel van een blessure of ziekte, chronische aandoeningen en Covid. De hele les is een rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf.

Docenten: Nora van Eenennaam en Surjati van Soest

Yin Yoga

In Yin Yoga houdingen wordt het bindweefsel gestimuleerd. Dit heeft effect op het soepel houden van de gewrichten. Er wordt 3 tot 5 minuten in elke houding doorgebracht, die altijd zittend of liggend is in rust. Het stimuleert ook meridianen en organen en het bereidt de geest voor op meditatie.

De weerstand die je tegenkomt, ga je verzachten met behulp van de ademhaling. Mentale onrust kan plaatsmaken voor een kalme, open aandacht. Het bewust leren loslaten van spanning in je lijf. Je ontwikkelt inzicht in hoe jouw lichaam/geest werkt.

Docent: Nora van Eenennaam op de woensdagochtend en Maaike Jütten op de donderdagochtend

Docent: Maaike Jütten
Tijd: iedere donderdagochtend van 9.00 -10.00 uur
Ga naar de website voor meer informatie en aanmelding: website Achterom >>>

Yoga van Moed en Mededogen

In deze cursus van 10 lessen worden elementen uit de Yoga, Qigong en Chan (zen)meditatie tot een mooi, nieuw en krachtig geheel geïntegreerd. Naast geestelijke en lichamelijke ontspanning wordt er gestreefd naar dat het oefenen ook echt bevrijdend en vitaliserend werkt. Bevrijdend, omdat het ons kan vrijmaken van oude ingesleten patronen van denken over onszelf en over het leven. Vitaliserend, omdat de oefeningen de bron van energie in ons opent waar doorheen de energie uit de ‘ kosmos’ bij ons binnen kan stromen. De Qigong oefeningen helpen heel direct deze bron in het centrum van ons bekken te openen. De Yoga oefeningen doen deze energie rijkelijker door ons lichaam stromen. De Chan meditatie creëert rust, ruimte en helderheid in ons hoofd en ons denken.

Zangcirkel

Iedere maandagochtend ben je welkom bij de Zangcirkel.

Zing vrij, onbekommerd, verdiepend, verbindend.

Mantra’s, wereldmuziek en klankmeditaties om het beste in jezelf

naar boven te halen.

Zwangerschapsyoga

Bij de cursus Yoga voor Zwangeren wordt meer gedaan dan alleen aangepaste oefeningen.
Natuurlijk zijn er de yogahoudingen die perfect aansluiten op je zwangere lichaam en ‘zijn’.
Maar thuiskomen in je lichaam krijgt tijdens je zwangerschap nog meer betekenis.
Je traint tijdens de lessen je bewustzijn, iets wat je sensitiever maakt naar binnen toe en tegelijkertijd zoveel meer rust en stevigheid geeft. Je leert om beter te luisteren naar wat je lijf en je intuitie jou vertellen.
Je zult merken dat je het geleerde ook ‘meeneemt’ in je dagelijks leven. Dat er een diepere verbinding ontstaat met jezelf en dat je vanuit daar nog meer verbinding zult gaan voelen met het kindje dat in je groeit. Een cadeau aan jezelf én je kindje dus!
Voor een plezierige zwangerschap, waarin je met vertrouwen kunt uitkijken naar de bevalling!

Ook als je nog nooit yoga hebt gedaan kun je Yoga voor Zwangeren volgen, vanaf ongeveer 16 weken. In overleg kun je eerder beginnen.