Yoga Stijlen

Bij Sarvata kunt u terecht voor:
– Hatha yoga
– Yin yoga
– Do-In yoga
– Kundalini Yoga
– Yoga van Moed en Mededogen
– Restorative yoga
– Yoga Nidra
– Zwangerschapsyoga

Hatha Yoga

Hatha Yoga is de wat er normaal onder yoga verstaan wordt. Dit is de oudste variant en brengt je lichaam en geest tot rust. In de loop de eeuwen zijn daar nog variaties op ontstaan waarvan er enkele hieronder beschreven zijn. Tijdens yoga neem je op een aandachtige manier een houding aan met je lichaam. Tijdens deze houding kom je beter in contact met je lichaam maar ook met je geest en ziel. Via ademtechnieken kan je energie sturen door je lijf. Door yoga ga je je beter voelen, je wordt leniger, sterker, weerbaarder, rustiger en ontspannen. Het is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, gewicht, beperking, religie of politieke overtuiging.

Docenten: Suzanne Bunning en Max Crabbendam.

Max Crabbendam
Max CrabbendamHathayogadocent
Max praktiseert sinds zijn 17e jaar yoga. Hij volgde hiervoor lessen op diverse plaatsen in het land. De afgelopen jaren heeft hij zijn yogabeoefening geïntensiveerd en heeft de stap gezet dit ook door te geven via lessen. Hij is in 2014 afgestudeerd aan de yogadocentenopleiding van de Stichting Yoga en Vedanta. Daarnaast is Max pianodocent en heeft sinds 1986 in Wijchen een goed lopende pianolespraktijk. Max zingt in diverse koren; ook geeft hij optredens en concerten met instrumentalisten, zangers en koren uit de regio.

Je kunt hem bereiken via:
* Telefoon: 024 – 641 54 72 of 06-1816 2585
* E-mail: max.crabbendam@planet.nl

Ga naar de website van Max Crabbendam en 'Yoga Mutra'
Suzanne Bunning
Suzanne BunningHathayogadocent
Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06-44207910
* E-mail: bahini@hathayoganijmegen.nl
.
.
Ga naar de website van Suzanne Bunning en 'Bahini Yoga en zwangerschapsbegeleiding'

YIN YOGA

Yin yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Het langer in Yin yoga houdingen blijven, heeft een meditatief en rustgevend effect. Yin Yoga heeft alles te maken met mindfullness. Het zijn in het moment in je lichaam, de ruimte en je gevoel.
Yin yogahoudingen stimuleren bindweefsel, hetgeen belangrijk is om de maximale beweeglijkheid van de gewrichten te bereiken. In het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen, de gehele rug, knieën en enkels. Dit kan niet worden toegepast in de meest bekende, actievere vormen van yoga, waarin het doel is het versterken en verlengen van de spieren. Om de gewrichten op een veilige, effectieve manier te stimuleren moeten we er een zachte spanning op brengen, voor een langere tijd. We blijven 3 tot 5 minuten in elke houding, die altijd zittend of liggend is, zodat we geen spierkracht nodig hebben. Het stimuleert ook meridianen en organen en het bereidt de geest voor op meditatie.
Yin yoga is een vorm van yoga die al eeuwen oud is. Paul Grilley heeft deze vorm de laatste 15 jaar weer leven ingeblazen door er veel over te publiceren en te laten zien dat deze vorm van yoga naast alle yang-vormen een plaats verdient. Yin yoga focust zich op het mobieler maken van onze gewrichten.

Docent: Nora van Eenennaam

Nora van Eenennaam
Nora van EenennaamYin, Restorative, PowerYoga en Pilatesdocent
Nora doet sinds 2001 aan Poweryoga. Zij volgde een docentenopleiding Poweryoga. Ook deed zij een Mindfulness-training en nu schoolt zij zich in Yin Yoga. Wat haar zo in Yoga aantrekt? De totaliteit van de ervaring: lichamelijke en geestelijke kracht, balans en rust. Het komt bijna vanzelf als je regelmatig oefent, ongeacht je achtergrond of niveau. Tijdens haar lessen staat zij stil bij techniek, meditatie en het bewust voelen van je eigen lichaam. Luister naar je lichaam, dan luister je naar je diepere zelf.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06 – 14245697
* E-mail: noravaneenennaam@gmail.com

Ga naar de website van Nora van Eenennaam en 'Yoga Varuna'

DO-IN YOGA

Do-In Yoga is een oosterse bewegingsleer met als doel gezonder en vitaler te worden. Je lichaam en geest worden krachtiger door bepaalde oefeningen. De nadruk ligt op strekkingen van de meridianen, (drukpunt)massages en ademhalingsoefeningen. De meridiaanstrekkingen verbeteren de energiecirculatie, de massages brengen je energiestroom in balans, de ademhalingsoefeningen ontspannen het lichaam en de geest. Een ontspannen lichaam en rustige geest brengen eenheid, ‘heel zijn’. Do-In Yoga is geschikt voor iedereen. Het gaat er niet om hoe lenig je bent en/of je even ‘goed’ bent als die ander. Het gaat erom wat jij tijdens een oefening ervaart en welk effect de oefening op je heeft. Do-In Yoga oefeningen werken preventief, lichamelijk klachten worden minder of verdwijnen helemaal. Je wordt leniger en de gewrichten worden soepeler. De oefeningen zorgen voor het ontstaan van een warm en prettig gevoel in het lichaam.

Docent: Leena Oksanen en Thura Rouw

Leena Oksanen
Leena OksanenDo-In Yoga en Restoratieve Yoga docent en Shiatsu Therapeut
Leena kwam 14 jaar geleden in aanraking met shiatsu en het voelde als thuiskomen. De rust en diepe ontspanning die ze ervoer tijdens de shiatsu behandeling brachten haar terug in haar oorsprong. Ze begon daarom aan de shiatsu basisopleiding bij Shiatsu in Bedrijf te Arnhem. Daarna is ze zich verder gaan verdiepen in Oosterse geneeskunde en heeft de opleiding bij Qing Bai te Nijmegen tot shiatsu therapeut gevolgd en in 2009 voltooid.
Een belangrijk onderdeel van de shiatsu is Do-In. Dit is een Japanse bewegingskunst waarbij strekkingen en zelfmassages de energie in het lichaam laten stromen. Do-In is een vorm van yoga en een mooie manier om spanningen kwijt te raken en je energieker te voelen. Als shiatsu therapeut en Do-In Yoga docent leert ze mensen hoe ze met hulp van Do-In oefeningen zelf hun klachten kunnen verminderen en spanning en pijn kunnen verlichten. Gaandeweg is ze zich steeds meer op Do-In Yoga gaan richten en heeft daarvoor aanvullende opleidingen gevolgd. Ze is geregistreerd bij de Do-In School waar ze regelmatig bijscholingen volgt.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06 – 49 23 1117
* E-mail: leena.oksanen@do-in-yoga.nl

Ga naar de website van Leena Oksanen

KUNDALINI YOGA

Breng je energie in beweging
Docent: Marieke Broers

Kundalini yoga is een vorm van yoga die inspannende sets afwisselt met meditatieve oefeningen. Het wordt de yoga van het bewust-zijn genoemd, en ook de yoga van de ervaring. De uitnodiging is om alles wat je voelt en denkt bewust te ervaren.

Door je bewustzijn te vergroten met yoga, leer je beter naar je lichaam te luisteren, en naar de eigen wijsheid die je in je draagt. Je bepaalt zelf hoe intensief je de oefeningen doet, passend bij je conditie en mogelijkheden. Voor deze yoga hoef je dus niet lenig te zijn of een goede conditie te hebben; het is voor vrijwel iedereen toegankelijk. Door te bewegen, ook als het subtiel is, breng je vanzelf jouw energie in beweging, en gaat die meer stromen.

We sluiten de les altijd af met de mantra Sat Nam. Dat betekent letterlijk: de waarheid is mijn identiteit. Vrij vertaald betekent dat: luister naar jezelf. Je bent van harte welkom om dat te komen ervaren.

Lesopbouw

We starten met een Pranayama (ademtechniek) en een rustige warming up. Dan doen we een Kriya; een set oefeningen die bij elkaar horen rondom een bepaald thema. Een set kan bijvoorbeeld goed zijn voor een betere weerstand,  een soepelere rug, of doorwerken op je spijsvertering. Soms zingen we een mantra, woorden die door de herhaling ontspannend werken, of doen we een korte meditatie. We sluiten af met een diepe ontspanning.

Praktische informatie

Lestijd: donderdagochtend 9.00 tot 10.15 u

Najaarscursus 7 oktober t/m 16 december          10 lessen € 95,-

 

Najaarscursus Kundalini Yoga Slow Flow

een korte cursus van 3 bijeenkomsten.

Lestijd: donderdagochtend 10.45 tot 12.00 uur

Data: 2, 9 en 16 december      3 lessen € 30,-  (aanmelden tot en met 30 november)

Moe, weinig energie, of overprikkeld? Heb je een blessure? Ondersteun je herstel met deze minicursus Slow yoga.

De nadruk ligt op je lichaam op een zachte manier in beweging brengen. Daardoor ontspan je dieper en herstel je beter. In deze korte cursus doen we Kundalini yoga-oefeningen, die wisselen we af met ademhalingsoefeningen. We bouwen rustig op en eindigen met een diepe ontspanning. Zo activeer je het herstellende vermogen van je lichaam. Kundalini is een oude yogavorm met aandacht voor lichaam en meditatie en brengt je energie in beweging.

Matjes zijn aanwezig. Opgeven mail naar: marieke@beleefyoga.nl
Meld je snel aan om je plekje te garanderen!

 

Marieke Broers
Marieke BroersKundalini Yogadocent

DE DOCENT
Yogales geven voelt als een voorrecht en dat mag ik nu al ruim tien jaar doen. Ik geef het met toewijding en plezier. Het blijft zo mooi om te zien wat het effect is, ik krijg er zelf ook steeds weer energie van.
Kundalini yoga heeft me krachtiger gemaakt. Deze yoga beoefenen brengt veel in beweging, en niet alleen lichamelijk. De sterke uitwerking van een yogales kan me na al die tijd nog altijd verbazen: ik kan meer ontspannen zijn, voel me vitaler en meer gefocust.
Mijn docentenopleiding Level 1 heb ik gevolgd bij Gurumarka, het eerste deel van Level II bij Sat Atma. Daarna heb ik bij Guru Gian de opleiding gevolgd voor Kundalini Yoga Coaching. Ik geef wekelijks les in Nijmegen, in de zomer geef ik ook buitenyoga in het Limospark en het Goffertpark. Daarnaast ben ik parttime mantelzorger bij een kloosterorde voor oudere zusters. En ontwikkel ik me als business yogadocent voor yoga op de werkvloer. Wil je meer weten over yogacoaching, om je leven vanuit energie meer vorm te geven, of yoga voor op de werkvloer. Neem contact met me op voor de mogelijkheden!
marieke@beleefyoga.nl

Ga naar de website van Marieke Broers en 'Beleef Yoga.nl'

YOGA VAN MOED EN MEDEDOGEN

In deze cursus integreer ik elementen uit de Yoga, Qigong en Chan (zen)meditatie tot een mooi, nieuw en krachtig geheel. Naast geestelijke en lichamelijke ontspanning hoop ik dat het oefenen ook een echt bevrijdend en vitaliserend effect heeft. Bevrijdend, omdat het ons kan vrijmaken van oude ingesleten patronen van denken over onszelf en over het leven. Vitaliserend, omdat de oefeningen de bron van energie in ons opent waar doorheen de energie uit de ‘ kosmos’ bij ons binnen kan stromen. De Qigong oefeningen helpen heel direct deze bron in het centrum van ons bekken te openen. De Yoga oefeningen doen deze energie rijkelijker door ons lichaam stromen. De Chan meditatie creëert rust, ruimte en helderheid in ons hoofd en ons denken. De oefeningen zoals ik die van Hetty Draaijer leerde geven dit een prachtige bedding, doorwerking en verfijning. Uiteindelijk gaat het erom te ‘worden wie we zijn’ en vervolgens het contact met ons-Zelf zoveel mogelijk te behouden. In onze kwetsbaarheid en kracht! Voor mij is dit proces een stap voor stap de weg gaan van het wekken van het innerlijk Taborlicht.

Docent: William Yang

William kun je bereiken via het contactformulier op zijn site

William Yang
William YangYogadocent
In mijn jonge jaren studeerde ik theologie en menswetenschappen. Later nog eens interreligieuze spiritualiteitsstudies. Maar het meest leerde ik in mijn opleiding tot ziekenverzorgende, waar ik na mijn doctoraal theologie mee begon. In plaats van een dr. titel te behalen door een proefschrift te schrijven koos ik ervoor om ‘broeder’ te worden aan de basis in onze gezondheidszorg. Broeder zijn is nog steeds mijn basis in mijn werk als therapeut op het Taborhuis, maar ook als yoga- en meditatieleraar. Met een Chinese vader en een Nederlandse moeder lag de start van mijn leven op het kruispunt van twee culturen, midden tussen Oost en West in het hartje van Amsterdam. De verbinding van tegenstellingen is een leidend motief in mijn leven geworden. Niet alleen die van Oost en West, maar ook die van de weg naar binnen en die naar buiten – van spiritualiteit en maatschappelijke betrokkenheid. In de cursussen die ik geef ligt het accent op de weg naar binnen. De weg naar buiten ligt in het initiatief dat ik ooit nam om een Taborhuis op te zetten en in mijn werk voor kinderen en ouderen binnen de Tibetaanse vluchtelingen-gemeenschap in India.

Je kunt em bereiken via het contactformulier op zijn site.

Ga naar de website van William Yang

RESTORATIEVE YOGA

(herstellende) Yoga is een yoga vorm die geen inspanning vraagt. Je lichaam wordt ondersteund door kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen. De poses worden lang aangehouden -soms wel 15 minuten-, zodat je van de 'doe-modus' over kunt schakelen naar de 'zijn-modus'. De focus is op de ademhaling en de hele les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je optimaal kunt ontspannen.

Docent: Nora van Eenennaam

Nora van Eenennaam
Nora van EenennaamYin, Restorative, PowerYoga en Pilatesdocent
Nora doet sinds 2001 aan Poweryoga. Zij volgde een docentenopleiding Poweryoga. Ook deed zij een Mindfulness-training en nu schoolt zij zich in Yin Yoga. Wat haar zo in Yoga aantrekt? De totaliteit van de ervaring: lichamelijke en geestelijke kracht, balans en rust. Het komt bijna vanzelf als je regelmatig oefent, ongeacht je achtergrond of niveau. Tijdens haar lessen staat zij stil bij techniek, meditatie en het bewust voelen van je eigen lichaam. Luister naar je lichaam, dan luister je naar je diepere zelf.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06 - 14245697
* E-mail: noravaneenennaam@gmail.com

Ga naar de website van Nora van Eenennaam en 'Yoga Varuna'
Leena Oksanen
Leena OksanenDo-In Yoga en Restoratieve Yoga docent en Shiatsu Therapeut
Leena kwam 14 jaar geleden in aanraking met shiatsu en het voelde als thuiskomen. De rust en diepe ontspanning die ze ervoer tijdens de shiatsu behandeling brachten haar terug in haar oorsprong. Ze begon daarom aan de shiatsu basisopleiding bij Shiatsu in Bedrijf te Arnhem. Daarna is ze zich verder gaan verdiepen in Oosterse geneeskunde en heeft de opleiding bij Qing Bai te Nijmegen tot shiatsu therapeut gevolgd en in 2009 voltooid.
Een belangrijk onderdeel van de shiatsu is Do-In. Dit is een Japanse bewegingskunst waarbij strekkingen en zelfmassages de energie in het lichaam laten stromen. Do-In is een vorm van yoga en een mooie manier om spanningen kwijt te raken en je energieker te voelen. Als shiatsu therapeut en Do-In Yoga docent leert ze mensen hoe ze met hulp van Do-In oefeningen zelf hun klachten kunnen verminderen en spanning en pijn kunnen verlichten. Gaandeweg is ze zich steeds meer op Do-In Yoga gaan richten en heeft daarvoor aanvullende opleidingen gevolgd. Ze is geregistreerd bij de Do-In School waar ze regelmatig bijscholingen volgt.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06 - 49 23 1117
* E-mail: leena.oksanen@do-in-yoga.nl

Ga naar de website van Leena Oksanen

ZWANGERSCHAPSYOGA

Je zwangerschap is een bijzondere periode, waarin heel veel gebeurt. In je lichaam maar ook in je leven. Alles verandert met de komst van een kindje.
Zwangerschapsyoga biedt je de kans om deze veranderingen zo goed en ontspannen mogelijk mee te maken. Het is een goede voorbereiding om zo positief mogelijk naar je bevalling te gaan kijken.

Enkele zaken die aan bod komen zijn:
- hoe je op jezelf en je lichaam kunt vertrouwen;
- hoe je met een goede ademtechniek de weeën op kunt vangen;
- hoe te ontspannen;
- hoe je lichaam soepel te houden.

De manier waarop ik les geef is praktisch gericht en yogaervaring is niet nodig.
Alle oefeningen die we doen zijn speciaal geschikt voor zwangere vrouwen. Vanaf de vierde maand kun je deelnemen, tenzij je natuurlijk zelf eerder mee wilt doen.
Tijdens de yogalessen doe je oefeningen die goed zijn voor je lichaam, bereid je je voor op de zwangerschap, maak je contact met je kindje.
Thema's die aan bod komen zijn o.a. ontspanning, adem, hormonen, weeën, massage en lichaamsverzorging.

Docent: Suzanne Bunning

Suzanne Bunning
Suzanne Bunningyogadocente bij Bahini yoga: hatha yoga en zwangerschapsbegeleiding
Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06-44207910
* E-mail: bahini@hathayoganijmegen.nl
* website: www.hathayoganijmegen.nl
Ga naar de website van Suzanne Bunning en 'Bahini yoga en zwangerschapsbegeleiding

CROGA: Creatieve Yoga

CROGA is creatieve yoga. Het is een combi van meditatie, visualisatie, hatha en yin yoga.

De les is geschikt voor volwassenen, beginners en gevorderden.

Docent: Janneke Wijdeveld

Janneke Wijdeveld
Janneke WijdeveldCROGA creatieve yoga
Janneke Wijdeveld is yogadocente bij Wortels en Wolken

Je kunt haar bereiken bij:
telefoon: 06-19546211
website: info@wortelsenwolken.nl

Ga naar de website van Janneke Wijdeveld en 'Wortels en Wolken