Yoga Stijlen

Bij Sarvata kunt u terecht voor:
– Hatha yoga
– Yin yoga
– Do-In yoga
– Kundalini Yoga
– Yoga van Moed en Mededogen
– Restorative yoga
– Yoga Nidra
– Zwangerschapsyoga

Hatha Yoga

Hatha Yoga is de wat er normaal onder yoga verstaan wordt. Dit is de oudste variant en brengt je lichaam en geest tot rust. In de loop de eeuwen zijn daar nog variaties op ontstaan waarvan er enkele hieronder beschreven zijn. Tijdens yoga neem je op een aandachtige manier een houding aan met je lichaam. Tijdens deze houding kom je beter in contact met je lichaam maar ook met je geest en ziel. Via ademtechnieken kan je energie sturen door je lijf. Door yoga ga je je beter voelen, je wordt leniger, sterker, weerbaarder, rustiger en ontspannen. Het is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, gewicht, beperking, religie of politieke overtuiging.

Docenten: Suzanne Bunning en Max Crabbendam.

Max Crabbendam
Max CrabbendamHathayogadocent
Max praktiseert sinds zijn 17e jaar yoga. Hij volgde hiervoor lessen op diverse plaatsen in het land. De afgelopen jaren heeft hij zijn yogabeoefening geïntensiveerd en heeft de stap gezet dit ook door te geven via lessen. Hij is in 2014 afgestudeerd aan de yogadocentenopleiding van de Stichting Yoga en Vedanta. Daarnaast is Max pianodocent en heeft sinds 1986 in Wijchen een goed lopende pianolespraktijk. Max zingt in diverse koren; ook geeft hij optredens en concerten met instrumentalisten, zangers en koren uit de regio.

Je kunt hem bereiken via:
* Telefoon: 024 – 641 54 72 of 06-1816 2585
* E-mail: max.crabbendam@planet.nl

Ga naar de website van Max Crabbendam en 'Yoga Mutra'
Suzanne Bunning
Suzanne BunningHathayogadocent
Suzanne Bunning (1983) beoefent sinds haar 20e yoga. Haar opleiding bij
Saswitha vormt voor haar een basis van waaruit zij door de jaren heen haar
eigen methodiek en stijl heeft ontwikkeld.

In haar lessen richt zij zich in het algemeen op vrouwen en onderscheidt
zij zich in het speciaal op het gebied van zwangerschapsbegeleiding en yoga
voor moeders.

De sfeer in de lessen is toegankelijk en open, met de nodige rust en
stevigheid als basis voor diepgang.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06-44207910
* E-mail: bahini@hathayoganijmegen.nl
.
.

Ga naar de website van Suzanne Bunning en 'Bahini Yoga en zwangerschapsbegeleiding'

Lessen bij Sarvata op woensdagochtend

Yin Yoga          09.15-10.15u.

In Yin Yoga houdingen stimuleren we het bindweefsel. Dit heeft effect op het soepel houden van de gewrichten. We blijven 3 tot 5 minuten in elke houding, die altijd zittend of liggend is in rust. Het stimuleert ook meridianen en organen en het bereidt de geest voor op meditatie.

De weerstand die je tegenkomt, ga je verzachten met behulp van de ademhaling. Mentale onrust kan plaatsmaken voor een kalme, open aandacht. Het bewust leren loslaten van spanning in je lijf. Je ontwikkelt inzicht in hoe jouw lichaam/geest werkt.

Restorative Yoga / Yoga Nidra         10.30-12.00u. (Na de herfstvakantie is er een tijdswijziging naar 10.30 – 11.45 uur)

Restorative (herstellende) Yoga is een yogavorm die geen inspanning vraagt. Tijdens de les ondersteun je het lichaam met kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen. De poses worden lang aangehouden -soms wel 15 minuten- zodat je van de ‘doe-modus’ over kunt schakelen naar de ‘zijn-modus’. De focus is op de ademhaling en de hele les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je optimaal kunt ontspannen.

Deze yoga-vorm is geschikt bij stress-gerelateerde klachten. Bij herstel van een blessure of ziekte, chronische aandoeningen en Covid. De hele les is een rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf.

Tarieven voor een yogales: € 15,-

groeten van Nora

Nora van Eenennaam

Docent Mindful  Yoga

Nora van Eenennaam
Nora van EenennaamDocent Mindful Yoga
Yoga Varuna is opgezet door Nora van Eenennaam, (geb. 1963).
Ik ben ooit begonnen met Poweryoga, gewoon omdat het nieuw was op de sportschool, lekker fysiek bezig zijn. Maar al gauw merkte ik dat yoga veel meer was dan dat. Yoga is een manier van leven, bewust zijn van je lichaam, van jezelf en van de wereld om je heen. Je gaat op een andere manier kijken en leven. Rustiger, met meer acceptatie, maar ook sterker.
Inmiddels heb ik verschillende opleidingen gevolgd, met steeds meer verdieping en een specialisatie in de rustige en meditatieve yogavormen. Mijn lessen worden op een mindfulle manier gegeven. Open en toegankelijk. Luister naar je lichaam, dan luister je naar je diepere zelf.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06 – 14245697
* E-mail: info@yogavaruna.nl

Ga naar de website van Nora van Eenennaam en 'Yoga Varuna'

DO-IN YOGA

Do-In Yoga is een oosterse bewegingsleer met als doel gezonder en vitaler te worden. Je lichaam en geest worden krachtiger door bepaalde oefeningen. De nadruk ligt op strekkingen van de meridianen, (drukpunt)massages en ademhalingsoefeningen. De meridiaanstrekkingen verbeteren de energiecirculatie, de massages brengen je energiestroom in balans, de ademhalingsoefeningen ontspannen het lichaam en de geest. Een ontspannen lichaam en rustige geest brengen eenheid, ‘heel zijn’. Do-In Yoga is geschikt voor iedereen. Het gaat er niet om hoe lenig je bent en/of je even ‘goed’ bent als die ander. Het gaat erom wat jij tijdens een oefening ervaart en welk effect de oefening op je heeft. Do-In Yoga oefeningen werken preventief, lichamelijk klachten worden minder of verdwijnen helemaal. Je wordt leniger en de gewrichten worden soepeler. De oefeningen zorgen voor het ontstaan van een warm en prettig gevoel in het lichaam.

Docent: Leena Oksanen en Thura Rouw

Leena Oksanen
Leena OksanenDo-In Yoga en Restoratieve Yoga docent en Shiatsu Therapeut
Leena kwam 14 jaar geleden in aanraking met shiatsu en het voelde als thuiskomen. De rust en diepe ontspanning die ze ervoer tijdens de shiatsu behandeling brachten haar terug in haar oorsprong. Ze begon daarom aan de shiatsu basisopleiding bij Shiatsu in Bedrijf te Arnhem. Daarna is ze zich verder gaan verdiepen in Oosterse geneeskunde en heeft de opleiding bij Qing Bai te Nijmegen tot shiatsu therapeut gevolgd en in 2009 voltooid.
Een belangrijk onderdeel van de shiatsu is Do-In. Dit is een Japanse bewegingskunst waarbij strekkingen en zelfmassages de energie in het lichaam laten stromen. Do-In is een vorm van yoga en een mooie manier om spanningen kwijt te raken en je energieker te voelen. Als shiatsu therapeut en Do-In Yoga docent leert ze mensen hoe ze met hulp van Do-In oefeningen zelf hun klachten kunnen verminderen en spanning en pijn kunnen verlichten. Gaandeweg is ze zich steeds meer op Do-In Yoga gaan richten en heeft daarvoor aanvullende opleidingen gevolgd. Ze is geregistreerd bij de Do-In School waar ze regelmatig bijscholingen volgt.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06 – 49 23 1117
* E-mail: leena.oksanen@do-in-yoga.nl

Ga naar de website van Leena Oksanen

KUNDALINI YOGA

Breng je energie in beweging
Docent: Marieke Broers

Kundalini yoga is een vorm van yoga die inspannende sets afwisselt met meditatieve oefeningen. Het wordt de yoga van het bewust-zijn genoemd, en ook de yoga van de ervaring. De uitnodiging is om alles wat je voelt en denkt bewust te ervaren.

Door je bewustzijn te vergroten met yoga, leer je beter naar je lichaam te luisteren, en naar de eigen wijsheid die je in je draagt. Je bepaalt zelf hoe intensief je de oefeningen doet, passend bij je conditie en mogelijkheden. Voor deze yoga hoef je dus niet lenig te zijn of een goede conditie te hebben; het is voor vrijwel iedereen toegankelijk. Door te bewegen, ook als het subtiel is, breng je vanzelf jouw energie in beweging, en gaat die meer stromen.

We sluiten de les altijd af met de mantra Sat Nam. Dat betekent letterlijk: de waarheid is mijn identiteit. Vrij vertaald betekent dat: luister naar jezelf. Je bent van harte welkom om dat te komen ervaren.

Lesopbouw

We starten met een Pranayama (ademtechniek) en een rustige warming up. Dan doen we een Kriya; een set oefeningen die bij elkaar horen rondom een bepaald thema. Een set kan bijvoorbeeld goed zijn voor een betere weerstand,  een soepelere rug, of doorwerken op je spijsvertering. Soms zingen we een mantra, woorden die door de herhaling ontspannend werken, of doen we een korte meditatie. We sluiten af met een diepe ontspanning.

Kundalini Yoga Voorjaar Sarvata

Docent: Marieke Broers
lestijd: 9u  – 10;15u
lesdata: 2 feb t/m 29 juni 
geen les op: 23 feb, 27 april, 4 en 18 mei

Kosten:
– hele cursus € 199 (18 lessen)
– losse proefles € 7 / proefpakket € 20
– strippenkaart 5x € 60

Opgeven & nadere info: marieke@beleefyoga.nl

www.beleefyoga.nl

 

Marieke Broers
Marieke BroersKundalini Yogadocent

DE DOCENT
Yogales geven voelt als een voorrecht en dat mag ik nu al ruim tien jaar doen. Ik geef het met toewijding en plezier. Het blijft zo mooi om te zien wat het effect is, ik krijg er zelf ook steeds weer energie van.
Kundalini yoga heeft me krachtiger gemaakt. Deze yoga beoefenen brengt veel in beweging, en niet alleen lichamelijk. De sterke uitwerking van een yogales kan me na al die tijd nog altijd verbazen: ik kan meer ontspannen zijn, voel me vitaler en meer gefocust.
Mijn docentenopleiding Level 1 heb ik gevolgd bij Gurumarka, het eerste deel van Level II bij Sat Atma. Daarna heb ik bij Guru Gian de opleiding gevolgd voor Kundalini Yoga Coaching. Ik geef wekelijks les in Nijmegen, in de zomer geef ik ook buitenyoga in het Limospark en het Goffertpark. Daarnaast ben ik parttime mantelzorger bij een kloosterorde voor oudere zusters. En ontwikkel ik me als business yogadocent voor yoga op de werkvloer. Wil je meer weten over yogacoaching, om je leven vanuit energie meer vorm te geven, of yoga voor op de werkvloer. Neem contact met me op voor de mogelijkheden!
marieke@beleefyoga.nl

Ga naar de website van Marieke Broers en 'Beleef Yoga.nl'

Suryati yoga

Praktische informatie:

Dinsdag 19.00 - 20.15 uur in de kleine groepsruimte

Dinsdag 20.15 - 21.30 uur in de kleine groepsruimte

Deze lessen zijn afgestemd op wat de groep nodig heeft. Relaxte stressverlagende yoga.

Ontspanning voor lichaam en geest.

Tarieven 2022:  € 12.50 per losse les.

De lessen in het najaar lopen door tot 13 december.

.

.

.

Surjati van Soest
Surjati van Soest Yogadocent
"All I can do is keep breathing"
Yoga bracht mij terug naar de thuisbasis, de ademhaling. Naar een connectie tussen lichaam, geest en de herinnering in mijn hart die ik nooit eerder op die manier gepresenteerd had gekregen.

Het fijne van Yoga vind ik het combineren van de bewegingsflow samen met de mindfulness, het bewustwordingsproces, het Ietsisme, hoe je het ook noemen wilt. Ik ben spiritueel, maar niet zweverig en wil in al mijn lessen een veilige plek aanbieden waar je mag zijn wie je bent, ongeacht wat dan ook.

In mijn lessen leer ik net zoveel van jou als jij van mij, ik zie het oprecht als een samenwerking. En die thuisbasis hier in Nijmegen is nog maar het begin. Vol overgave gooi ik mezelf in dit avontuur, kom samen met mij los van je hokje en dichter bij je ware zelf.

Speel je mee?

Je kunt contact met Surjati opnemen via:
telefoon of telegram: 0655243121
een email: info@suryati.nl

Ga naar de website van Surjati van Soest en 'Suryati yoga'

YOGA VAN MOED EN MEDEDOGEN

In deze cursus integreer ik elementen uit de Yoga, Qigong en Chan (zen)meditatie tot een mooi, nieuw en krachtig geheel. Naast geestelijke en lichamelijke ontspanning hoop ik dat het oefenen ook een echt bevrijdend en vitaliserend effect heeft. Bevrijdend, omdat het ons kan vrijmaken van oude ingesleten patronen van denken over onszelf en over het leven. Vitaliserend, omdat de oefeningen de bron van energie in ons opent waar doorheen de energie uit de ‘ kosmos’ bij ons binnen kan stromen. De Qigong oefeningen helpen heel direct deze bron in het centrum van ons bekken te openen. De Yoga oefeningen doen deze energie rijkelijker door ons lichaam stromen. De Chan meditatie creëert rust, ruimte en helderheid in ons hoofd en ons denken. De oefeningen zoals ik die van Hetty Draaijer leerde geven dit een prachtige bedding, doorwerking en verfijning. Uiteindelijk gaat het erom te ‘worden wie we zijn’ en vervolgens het contact met ons-Zelf zoveel mogelijk te behouden. In onze kwetsbaarheid en kracht! Voor mij is dit proces een stap voor stap de weg gaan van het wekken van het innerlijk Taborlicht.

Docent: William Yang

William kun je bereiken via het contactformulier op zijn site

William Yang
William YangYogadocent
In mijn jonge jaren studeerde ik theologie en menswetenschappen. Later nog eens interreligieuze spiritualiteitsstudies. Maar het meest leerde ik in mijn opleiding tot ziekenverzorgende, waar ik na mijn doctoraal theologie mee begon. In plaats van een dr. titel te behalen door een proefschrift te schrijven koos ik ervoor om ‘broeder’ te worden aan de basis in onze gezondheidszorg. Broeder zijn is nog steeds mijn basis in mijn werk als therapeut op het Taborhuis, maar ook als yoga- en meditatieleraar. Met een Chinese vader en een Nederlandse moeder lag de start van mijn leven op het kruispunt van twee culturen, midden tussen Oost en West in het hartje van Amsterdam. De verbinding van tegenstellingen is een leidend motief in mijn leven geworden. Niet alleen die van Oost en West, maar ook die van de weg naar binnen en die naar buiten – van spiritualiteit en maatschappelijke betrokkenheid. In de cursussen die ik geef ligt het accent op de weg naar binnen. De weg naar buiten ligt in het initiatief dat ik ooit nam om een Taborhuis op te zetten en in mijn werk voor kinderen en ouderen binnen de Tibetaanse vluchtelingen-gemeenschap in India.

Je kunt em bereiken via het contactformulier op zijn site.

Ga naar de website van William Yang

Kundalini yoga voor ouderen door Petra Kleyn

Deze lesgroep is een beslotengroep. Er zijn geen aanmeldingen mogelijk.

Petra Kleyn
Petra KleynYogadocent kundalini
Petra is een ervaren en toegewijd docent met aandacht voor ieders persoonlijke ontwikkeling. Lesgeven doet zij met passie en met zorgvuldig oog voor ieders eigenheid en kunnen.

Haar lessen kenmerken zich door een harmonieuze afwisseling van dynamiek en verstilling. Speelsheid en diepgang wisselen elkaar af.

De ademhaling vormt een rode draad in haar lessen. Via de ademhaling kunnen we de verbinding met ons lichaam, met onze omgeving en met onze geest ervaren om van daaruit gezond en geïnspireerd te leven.

Petra begon 25 jaar geleden met hatha yoga en volgde haar kundalini yoga opleiding bij Shiv Charan Singh. Zij specialiseerde zich in ouderenyoga. Momenteel volgt zij de Karam Kriya Consultancy Training. Naast haar werkzaamheden als yogadocent is zij actief als beeldend kunstenaar.

Ga naar de website van Petra Kleyn

RESTORATIEVE YOGA

(herstellende) Yoga is een yoga vorm die geen inspanning vraagt. Je lichaam wordt ondersteund door kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen. De poses worden lang aangehouden -soms wel 15 minuten-, zodat je van de 'doe-modus' over kunt schakelen naar de 'zijn-modus'. De focus is op de ademhaling en de hele les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je optimaal kunt ontspannen.

Docent: Nora van Eenennaam

Nora van Eenennaam
Nora van EenennaamDocent Mindful Yoga
Yoga Varuna is opgezet door Nora van Eenennaam, (geb. 1963).
Ik ben ooit begonnen met Poweryoga, gewoon omdat het nieuw was op de sportschool, lekker fysiek bezig zijn. Maar al gauw merkte ik dat yoga veel meer was dan dat. Yoga is een manier van leven, bewust zijn van je lichaam, van jezelf en van de wereld om je heen. Je gaat op een andere manier kijken en leven. Rustiger, met meer acceptatie, maar ook sterker.
Inmiddels heb ik verschillende opleidingen gevolgd, met steeds meer verdieping en een specialisatie in de rustige en meditatieve yogavormen. Mijn lessen worden op een mindfulle manier gegeven. Open en toegankelijk. Luister naar je lichaam, dan luister je naar je diepere zelf.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06 - 14245697
* E-mail: info@yogavaruna.nl

Ga naar de website van Nora van Eenennaam en 'Yoga Varuna'
Leena Oksanen
Leena OksanenDo-In Yoga en Restoratieve Yoga docent en Shiatsu Therapeut
Leena kwam 14 jaar geleden in aanraking met shiatsu en het voelde als thuiskomen. De rust en diepe ontspanning die ze ervoer tijdens de shiatsu behandeling brachten haar terug in haar oorsprong. Ze begon daarom aan de shiatsu basisopleiding bij Shiatsu in Bedrijf te Arnhem. Daarna is ze zich verder gaan verdiepen in Oosterse geneeskunde en heeft de opleiding bij Qing Bai te Nijmegen tot shiatsu therapeut gevolgd en in 2009 voltooid.
Een belangrijk onderdeel van de shiatsu is Do-In. Dit is een Japanse bewegingskunst waarbij strekkingen en zelfmassages de energie in het lichaam laten stromen. Do-In is een vorm van yoga en een mooie manier om spanningen kwijt te raken en je energieker te voelen. Als shiatsu therapeut en Do-In Yoga docent leert ze mensen hoe ze met hulp van Do-In oefeningen zelf hun klachten kunnen verminderen en spanning en pijn kunnen verlichten. Gaandeweg is ze zich steeds meer op Do-In Yoga gaan richten en heeft daarvoor aanvullende opleidingen gevolgd. Ze is geregistreerd bij de Do-In School waar ze regelmatig bijscholingen volgt.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06 - 49 23 1117
* E-mail: leena.oksanen@do-in-yoga.nl

Ga naar de website van Leena Oksanen

ZWANGERSCHAPSYOGA

Je zwangerschap is een bijzondere periode, waarin heel veel gebeurt. In je lichaam maar ook in je leven. Alles verandert met de komst van een kindje.
Zwangerschapsyoga biedt je de kans om deze veranderingen zo goed en ontspannen mogelijk mee te maken. Het is een goede voorbereiding om zo positief mogelijk naar je bevalling te gaan kijken.

Enkele zaken die aan bod komen zijn:
- hoe je op jezelf en je lichaam kunt vertrouwen;
- hoe je met een goede ademtechniek de weeën op kunt vangen;
- hoe te ontspannen;
- hoe je lichaam soepel te houden.

De manier waarop ik les geef is praktisch gericht en yogaervaring is niet nodig.
Alle oefeningen die we doen zijn speciaal geschikt voor zwangere vrouwen. Vanaf de vierde maand kun je deelnemen, tenzij je natuurlijk zelf eerder mee wilt doen.
Tijdens de yogalessen doe je oefeningen die goed zijn voor je lichaam, bereid je je voor op de zwangerschap, maak je contact met je kindje.
Thema's die aan bod komen zijn o.a. ontspanning, adem, hormonen, weeën, massage en lichaamsverzorging.

Docent: Suzanne Bunning

Suzanne Bunning
Suzanne Bunningyogadocente bij Bahini yoga: hatha yoga en zwangerschapsbegeleiding
Suzanne Bunning (1983) beoefent sinds haar 20e yoga. Haar opleiding bij
Saswitha vormt voor haar een basis van waaruit zij door de jaren heen haar
eigen methodiek en stijl heeft ontwikkeld.

In haar lessen richt zij zich in het algemeen op vrouwen en onderscheidt
zij zich in het speciaal op het gebied van zwangerschapsbegeleiding en yoga
voor moeders.

De sfeer in de lessen is toegankelijk en open, met de nodige rust en
stevigheid als basis voor diepgang.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06-44207910
* E-mail: bahini@hathayoganijmegen.nl
* website: www.hathayoganijmegen.nl

Ga naar de website van Suzanne Bunning en 'Bahini yoga en zwangerschapsbegeleiding

CROGA: Creatieve Yoga

CROGA is creatieve yoga. Het is een combi van meditatie, visualisatie, hatha en yin yoga.

De les is geschikt voor volwassenen, beginners en gevorderden.

Docent: Janneke Wijdeveld

Janneke Wijdeveld
Janneke WijdeveldCROGA creatieve yoga
Janneke Wijdeveld is yogadocente bij Wortels en Wolken

Je kunt haar bereiken bij:
telefoon: 06-19546211
website: info@wortelsenwolken.nl

Ga naar de website van Janneke Wijdeveld en 'Wortels en Wolken