Yoga Stijlen

HATHA YOGA

Hatha Yoga is de wat er normaal onder yoga verstaan wordt. Dit is de oudste variant en brengt je lichaam en geest tot rust. In de loop de eeuwen zijn daar nog variaties op ontstaan waarvan er enkele hieronder beschreven zijn. Tijdens yoga neem je op een aandachtige manier een houding aan met je lichaam. Tijdens deze houding kom je beter in contact met je lichaam maar ook met je geest en ziel. Via ademtechnieken kan je energie sturen door je lijf. Door yoga ga je je beter voelen, je wordt leniger, sterker, weerbaarder, rustiger en ontspannen. Het is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, gewicht, beperking, religie of politieke overtuiging.

Docent: Anna Hendriks / Max Crabbendam

POWERYOGA

Poweryoga is een actieve, dynamische vorm van yoga. De houdingen (Asana's) worden aan elkaar geregen in een vaststaande volgorde, een aardig tempo (Vinyasa) en op het ritme van de ademhaling (Ujjayi).
De Ujjayi-adem helpt om voldoende zuurstof op te nemen. Zo bouw je tijdens de yogasessie veel warmte en energie op. Ter ondersteuning van de Asana's en Ujjayi-adem maakt Poweryoga actief gebruik van Bandha's. Dit is het licht aanspannen van onderliggende spieren in het lichaam. Deze stelt je in staat krachtige levensenergie in het lichaam vast te houden. Vinyasa is de vloeiende verbinding tussen de houdingen, waarbij beweging en adem één zijn.
In een Poweryogales komen fysieke kracht, mentale kracht, souplesse, conditie en balans allemaal aan bod. Dit leidt ertoe dat alle systemen in het lichaam worden verbeterd. Tijdens de les doet de docent de asana's voor en loopt rond om cursisten te begeleiden. Je wordt je bewust wat een houding met je lichaam doet en wat dit voor jou persoonlijk betekent. De les wordt afgerond met een ontspanning of korte meditatie.
Poweryoga is de Westerse versie van het Indiase Ashtanga Yoga. Ashtanga yoga wordt rond 5000 jaar oud geschat. Begin vorige eeuw is het manuscript van deze vorm van yoga herontdekt door Sri Tirumalai Krishnamacharya en Pattabhi Jois. Zij maakten een selectie van 6 series (oplopend in moeilijkheid) die elk uit 40 asana's bestonden. Bij de Ashtanga Yoga staan de houdingen vast, in Poweryoga wordt hierin gevarieerd. In de les werken we voornamelijk met de eerste en soms met asana's uit de tweede serie.

Docent: Nora van Eenennaam

 

 

 

 

POWER VINYASA YOGA

Power Vinyasa Yoga is een krachtige dynamische vorm van Yoga (variaties op de vaste Ashtanga series).
En door de alsmaar doorgaande verbindende beweging (Vinyasa) wordt de gecreëerde energie op peil gehouden. Het is fysieke intensiteit waarbij bewust ademenen van primair belang is en beweging en adem één geheel worden. En die asana's, ach die komen echt wel. Aanpassen kan natuurlijk altijd. Bovendien begeleid ik je fysiek om te ontdekken hoe je je lichaam kunt openen. Verder gaat het ook in deze vorm wel degelijk over loslaten. Tijdens de rustmomenten aan het begin en einde van de les maar vooral ook bínnen de activiteit. Zoals we dit in het echte leven ook geacht worden te kunnen...ahum, vindt je balans. Verstilling. Hoe belangrijk is deze bewustwording van lichaam en geest en zie wat het je brengt.
Voldaan en met een geopend lichaam wat vervolgens een leeg (geopend) hoofd geeft, zul je energieker én rustiger de les uitkomen. Je wordt daarbij krachtiger en leniger en nog veel meer, het is supergezond!
Er ontstaat meer lichtheid. Het is niet om over te praten maar om te doen dus kom langs en probeer het eens uit! Je hoeft echt niet lenig te zijn, wel te houden van actief bewegen. Mijn manier van lesgeven is 'down to earth', gepaard met ‘n vleugje humor.

Docent: Carolien Grooten

Heel graag een mailtje als je wilt deelnemen omdat deze les nog moet opstarten!

 

 

 

 

YIN YOGA

Yin yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Het langer in Yin yoga houdingen blijven, heeft een meditatief en rustgevend effect. Yin Yoga heeft alles te maken met mindfullness. Het zijn in het moment in je lichaam, de ruimte en je gevoel.
Yin yogahoudingen stimuleren bindweefsel, hetgeen belangrijk is om de maximale beweeglijkheid van de gewrichten te bereiken. In het bijzonder rond het gebied van heupen, heiligbeen, de gehele rug, knieën en enkels. Dit kan niet worden toegepast in de meest bekende, actievere vormen van yoga, waarin het doel is het versterken en verlengen van de spieren. Om de gewrichten op een veilige, effectieve manier te stimuleren moeten we er een zachte spanning op brengen, voor een langere tijd. We blijven 3 tot 5 minuten in elke houding, die altijd zittend of liggend is, zodat we geen spierkracht nodig hebben. Het stimuleert ook meridianen en organen en het bereidt de geest voor op meditatie.
Yin yoga is een vorm van yoga die al eeuwen oud is. Paul Grilley heeft deze vorm de laatste 15 jaar weer leven ingeblazen door er veel over te publiceren en te laten zien dat deze vorm van yoga naast alle yang-vormen een plaats verdient. Yin yoga focust zich op het mobieler maken van onze gewrichten.

Docent: Nora van Eenennaam

 

 

 

 

SIDDHI YOGA

Siddhi Yoga legt zich toe op het activeren en uitdrukken van Bewustzijn. Bewustzijn, Stilte, is dus meer dan alleen de afwezigheid van activiteit. Het is vol en ledig tegelijkertijd. Volledig.
Je wordt je bewuster van je Bewustzijn en tevens gaat het bewustzijn stromen. Deze energiestroom wordt ook wel Kundalini-energie genoemd.
Het heeft een sterk reinigende uitwerking op lichaam en geest, en maakt de weg vrij voor voluit leven.
Tijdens de Siddhi Yogalessen worden er ook intensieve pranayama's, ademhalingsoefeningen, luisteren of zingen van mantra's, nidra yoga (bewust ontspannen) toegepast.
De lessen zijn opbouwend, inprincipe staat iedere les op zichzelf. De oefeningen komen stap voor stap aan bod. Zodat je voor jezelf kunt beslissen of je nog een stapje verder wilt en kunt gaan of juist niet. Yoga is niet prestatiegericht, niet naar een ander en in principe ook niet naar jezelf.

Docent: Mirre van Zanten

 

 

 

 

DO-IN YOGA

Do-In betekent letterlijk 'de weg naar binnen'. Do-In is een zelfbehandelingsmethode gericht op meridiaanstrekkingen. Het komt voort uit de Chinese geneeskunst en heeft raakvlakken met shiatsu (drukpuntmassage). Do-in herstelt de balans tussen lichaam en geest. Deze methode is in Japan ontwikkeld. Door dieper te ademen vanuit het centrum van je kracht en het strekken van de meridianen (energiekanalen) laat je de energie (Ki of Chi) stromen in het lichaam. Door gebruik te maken van een combinatie van technieken (opwarmingsoefeningen, meridiaanstrekkingen en verschillende massagetechnieken) wordt je bewuster van je lichaam. Do-In-oefeningen werken preventief en leiden tot een gezonder leven. Do-In kan bestaande klachten verlichten of laten verdwijnen. De oefeningen zorgen voor het ontstaan van een warm en prettig gevoel in het lichaam. Je wordt leniger en de gewrichten worden soepeler. De geest wordt één met het lichaam.
Do-In is geschikt voor iedereen. De oefeningen doe je geconcentreerd en met een rustige ademhaling. Er wordt rekening gehouden met wat je lichaam aankan. Met de partneroefeningen help je elkaar zodat je elkaars lichaam als steun kan gebruiken, zo heb je profijt van een strekking of een massageoefening.

Docent: Leena Oksanen

 

 

 

 

FLOW YOGA

Flow Yoga is een vorm van Yoga, waarbij de houdingen vloeiend worden uitgevoerd, met daarin strekkingen en even stilstaan.  Je wordt mee genomen in de beweging, in een flow. Invloeden van de qi-gong zijn hierin terug te vinden.
Wat biedt Flow Yoga:
· Je lichaam wordt soepeler en de energie kan beter doorstromen
· Adem en beweging samen laten komen
· Het wordt minder druk in je hoofd door op deze wijze met je lichaam bezig te zijn
· Het vergroot je lichaamsbewustzijn
· Er komt meer ontspanning in je lichaam en in je gevoel

Docent: Lisethe Janssen

 

 

 

 

EASY FLOW YOGA

Easy flow Yoga is een vorm van Yoga die uitermate geschikt is voor mensen met fibromyalgie en andere vormen van reuma en voor mensen die beperkingen hebben in hun bewegelijkheid. In deze lessen zijn de bewegingen zacht en rustig, vooral gericht op de gewrichten. Door de oefeningen en de adem kan er meer doorstroming ontstaan in de gewrichten, en komt er weinig belasting op de spieren. Deze lessen kunnen voor een deel ook gevolgd worden op een stoel.
Wat biedt Easy flow Yoga:
· Je lichaam wordt soepeler en de energie kan beter doorstromen, met name in de gewrichten
· Adem wordt geoefend om meer ruimte en souplesse te brengen in het lichaam
· Het vergroot je lichaamsbewustzijn
· Er komt meer ontspanning in je lichaam en in je gevoel
· Deze vorm geeft rust

Docent: Lisethe Janssen

 

 

 

 

RESTORATIVE YOGA

Restorative (herstellende) Yoga is een yoga vorm die geen inspanning vraagt. Het wordt ook wel passieve yoga genoemd en is meer meditatief dan actief. Je lichaam wordt ondersteund door kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen. De poses worden lang aangehouden -soms wel 15 minuten-, zodat je van de 'doe-modus' over kunt schakelen naar de 'zijn-modus'. De focus is op de ademhaling en de hele les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je optimaal kunt ontspannen. Daarnaast zorgt de ondersteuning van kussens en dekens er voor dat er een makkelijke overgave aan 'niets doen' kan ontstaan. Deze yoga vorm is geschikt bij stress gerelateerde klachten, maar ook bijvoorbeeld voor vrouwen in de overgang en bij herstel van een blessure of ziekte. De hele les is een rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf.

Docent: Nora van Eenennaam

 

 

 

 

MERIDIAAN YOGA

De meridiaan yoga werkt vanuit de Chinese leer van de vijf elementen en houdt zich vooral bezig met de bevordering van de energiestroom door je lichaam via de meridianen en het bewustwordingsproces in jezelf. Volgens de filosofie van de oosterse geneeswijzen is de wereld een eenheid waarin alles bestaat uit energie. Deze energie is altijd in beweging. Wie meegaat in die natuurlijke beweging - de Tao- voelt zich gezond, rustig, ontspannen en in balans. De les bestaat uit Yin Yoga houdingen met strekkingen gekoppeld aan meridianen (Makko Ho), zelfmassage, ademhalingsoefeningen en meditatie. Zo wek je energie op en breng je balans aan tussen de natuurkrachten Yin en Yang. Eventuele blokkades verminderen of verdwijnen.

Docent: Nora van Eenennaam

 

 

 

 

ZWANGERSCHAPSYOGA

Je zwangerschap is een bijzondere periode, waarin heel veel gebeurt. In je lichaam maar ook in je leven. Alles verandert met de komst van een kindje.
Zwangerschapsyoga biedt je de kans om deze veranderingen zo goed en ontspannen mogelijk mee te maken. Het is een goede voorbereiding om zo positief mogelijk naar je bevalling te gaan kijken.
Enkele zaken die aan bod komen zijn:

  • hoe je op jezelf en je lichaam kunt vertrouwen;
  • hoe je met een goede ademtechniek de weeën op kunt vangen;
  • hoe te ontspannen;
  • hoe je lichaam soepel te houden.

De manier waarop ik les geef is praktisch gericht en yogaervaring is niet nodig.
Alle oefeningen die we doen zijn speciaal geschikt voor zwangere vrouwen. Vanaf de vierde maand kun je deelnemen, tenzij je natuurlijk zelf eerder mee wilt doen.
Tijdens de yogalessen doe je oefeningen die goed zijn voor je lichaam, bereid je je voor op de zwangerschap, maak je contact met je kindje.
Thema's die aan bod komen zijn o.a. ontspanning, adem, hormonen, weeën, massage en lichaamsverzorging.

Docent: Anna Hendriks

 

 

 

 

KINDER/TIENERYOGA

Kinder/tieneryoga bevordert souplesse, kracht en evenwicht in fysiek en mentaal opzicht. Een kinderyogales kenmerkt zich door een afwisseling van dynamisch bewegen en rustmomenten. Kindgerichte (o.a. dier-)yogahoudingen worden thematisch aangevuld met liedjes, versjes, sprookjes en verhalen die aansluiten bij de belangstelling en beleving van kinderen. Zij worden zich door yogaoefeningen op speelse wijze bewust van hun adem, ontwikkelen hun zintuigen en leren verschil waar te nemen tussen spanning en ontspanning. Het 'voelen' neemt daarbij een centrale rol in. Vanuit een veilige, niet-competitieve sfeer, kunnen kinderen hun gevoelens en fantasie naar voren brengen, sociale vaardigheden ontwikkelen en zichzelf accepteren zoals ze zijn.

Door toepassing van stiltespel, visualisatie en ontspanning leren kinderen rust te ervaren, te luisteren naar zichzelf en naar anderen en worden alertheid, lichaamsbesef en creativiteit bevorderd. Er wordt hiervoor gewerkt met een programma dat naast yogatechnieken oefeningen en spelvormen biedt die het holistisch karakter van yoga verdiept en versterkt. Het kind wordt hierbij spelenderwijs benaderd op fysiek en mentaal, maar ook op emotioneel en spiritueel vlak.

Deze werkwijze bevordert de totaalbeleving van kinderen, waardoor zij yogaelementen ook in hun dagelijks leven makkelijker kunnen integreren. Er ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en mogelijkheden voor het kind om in zijn kracht te komen en in balans te blijven.

Docent: Janneke Wijdeveld

 

 

 

 

 

YOGA VAN MOED EN MEDEDOGEN

In deze cursus integreer ik elementen uit de Yoga, Qigong en Chan (zen)meditatie tot een mooi, nieuw en krachtig geheel. Naast geestelijke en lichamelijke ontspanning hoop ik dat het oefenen ook een echt bevrijdend en vitaliserend effect heeft. Bevrijdend, omdat het ons kan vrijmaken van oude ingesleten patronen van denken over onszelf en over het leven. Vitaliserend, omdat de oefeningen de bron van energie in ons opent waar doorheen de energie uit de ‘ kosmos’ bij ons binnen kan stromen. De Qigong oefeningen helpen heel direct deze bron in het centrum van ons bekken te openen. De Yoga oefeningen doen deze energie rijkelijker door ons lichaam stromen. De Chan meditatie creëert rust, ruimte en helderheid in ons hoofd en ons denken. De oefeningen zoals ik die van Hetty Draaijer leerde geven dit een prachtige bedding, doorwerking en verfijning. Uiteindelijk gaat het erom te ‘worden wie we zijn’  en vervolgens het contact met ons-Zelf zoveel mogelijk te behouden. In onze kwetsbaarheid en kracht! Voor mij is dit proces een stap voor stap de weg gaan van het wekken van het innerlijk Taborlicht.

Docent: William Yang