Wat is Cranio-sacraal?

Het cranio-sacrale systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Vandaar ook de term cranio-sacraal. De circulatie van het hersenvocht heeft een heel eigen ritme, een voortdurend uitzetten en inkrimpen, dat over je hele lichaam voelbaar is. Het regelt de werking van alles wat er in je lichaam gebeurt. Een verstoring van dit ritme, door bijvoorbeeld een lichamelijke of een emotionele blokkade, heeft invloed op ons hele lichaam. Je lichaam is van oorsprong zelfhelend. Alles wat je lichaam niet zelf oplossen kan, zet zich vast in je lijf door middel van een blokkade. In een sessie wordt gewerkt met lichte, zachte aanrakingen, waardoor het zelfhelende vermogen van je lichaam gestimuleerd wordt. Lichamelijke en emotionele blokkades kunnen dan opgeheven worden. Er wordt contact gemaakt met de bewegingen van het cranio-sacrale ritme. Hierdoor ontstaat een diepe vorm van ontspanning en wordt je lichaam uitgenodigd zijn maximale ruimte in te nemen. Cranio-sacrale therapie kan bijvoorbeeld verlichting brengen bij rugklachten, nek- en schouderklachten, whiplash, maag- en darmproblemen, hoofdpijn en migraine, depressies, slapeloosheid, stress en burn-out, energiegebrek, aangezichtspijn, kaakproblemen, etc. Je hoeft echter geen klachten hebben om te komen. Het geeft je bewustzijn, contact met je lijf, inzicht en het geeft je het complete gevoel van welzijn terug dat in ieder van ons aanwezig is. Je lichaam wordt weer volledig vrij.

Ontspannen en waarnemen

Of je nou last hebt van migraine, kampt met chronisch pijn aan de schouder of na een burnout je energie terug wilt; vaak is de balans tussen je ‘rem en gaspedaal’ en de aansturing van je zenuwstelsel verstoord. Je lijf komt niet meer goed in de rust en herstelt niet meer echt. Je zit in een overlevingsstand en daarin blokkeert het lijf. Hoe hard je ook je best doet, de weg naar die rust gaat niet via de wilskracht en dat maakt het ook vaak zo lastig. Tijd, aandacht en vertrouwen zijn belangrijke elementen naar herstel.

Het kan gaan om fysieke of meer emotionele klachten. De scheiding daartussen is niet zo zwart-wit: jouw persoonlijke leven en alles wat je meemaakt, heeft grote invloed op hoe je lichaam werkt.

 

In mijn behandelingen gaat het om ontspannen en waarnemen. Door rust te brengen en spanningen af te voeren, kun je weer waarnemen wat er in je lijf gebeurt. Het contact met je lijf brengt weer beweging in het natuurlijk herstel en daarnaast voel je beter wat er gaande is en wat je nodig hebt.

Hoe het werkt

Naar aanleiding van jouw vraag hebben we eerst een uitgebreid gesprek. Daarna bespreken we de mogelijkheden voor behandeling.
Mijn behandelingen bestaan uit cranio, dat ontspanning brengt in het autonoom zenuwstelsel, en fasciawerk, dat werkt op je bindweefsel. Bij zowel cranio als fasciawerk lig je op een behandeltafel. De aanrakingen bij cranio zijn zeer subtiel, fasciawerk lijkt wat meer op massage. Naast de behandeling zelf is er ruimte voor gesprek, over het proces en om te onderzoeken hoe je veranderingen mee kunt nemen in je dagelijks leven.

Is het iets voor mij?

De behandelingen kunnen helpen bij alle vormen van spanning-gerelateerde klachten. Denk aan hoofdpijn, kaakklachten, spier/gewichtsklachten en steeds maar terugkerende (vage) klachten. Ook voor angst, slaapproblemen, niet lekker in je vel zitten of burnout kun je terecht. De spanning kan mentaal zijn, maar wordt door de reacties van het lijf fysiek. Andersom is dat ook zo. Het maakt dus niet uit of de bron van spanning fysiek of mentaal/emotioneel is. Als je nieuwsgierig bent of ik iets voor je kan betekenen kun je altijd een afspraak maken voor een kennismaking. 

 

 

 

Voor cranio-sacraaltherapie kunt u bij Sarvata terecht bij Karin Lavrijsen

 

Karin Lavrijsen
Karin LavrijsenCraniosacraal therapeut
Je kunt haar bereiken via: E-mail: info@karinlavrijsen.nl Telefoonnummer: 06-13234538
Ga naar de website van Karin Lavrijsen