Meridiaantherapie en kleurentherapie

Meridiaantherapie brengt met kleur op de huid via de acupunctuurpunten balans in de levensenergie. Het lichaam herstelt daardoor wat niet goed functioneert, acuut is ontstaan of al langer klachten geeft.

Hoe werkt meridiaantherapie

Het bewegen, het stromen of vloeien, van de levensenergie is voorwaarde voor genezing. Dat gebeurt ritmisch via de meridianen. Klachten ontstaan als de stroom is onderbroken door een stoorveld, bijvoorbeeld door een (oud) litteken.

Elke meridiaan reageert op een specifieke kleurcombinatie. Met plantenkleuren geverfde zijde is via de acupunctuurpunten de gezonde stroom van de levensenergie te herstellen. De huid blijft ongeschonden. De meridianen, en het functioneren van de organen, reageren onmiddellijk op een behandeling met kleur. Door de reflexmatige fysiologische reactie normaliseert onder meer de celstofwisseling en vindt genezing plaats.

Het tastonderzoek

Het tastonderzoek is bedoeld om een diagnose te stellen en de werking van de therapie te controleren tijdens de behandeling. Parallel aan de wervelkolom geeft de tastbare spanning in het onderhuidse bindweefsel aan op welk stoorveld de klachten hun oorsprong vinden en welke meridiaanpunten behandeling nodig hebben. Het lichaam bepaalt dus zelf wat het nodig heeft. Voor mij als therapeut is de werking van de (kleur)prikkel onmiddelijk tastbaar in de spanning van het onderhuidse bindweefsel.

Voor Wie?

Chronische klachten zijn behandelbaar met meridiaantherapie. Ook chronische restverschijnselen na een acute aandoening zoals Corona zijn behandelbaar. Bij een stoorveld, litteken (oud of recent), na een trauma of operatie biedt de therapie goede resultaten, zo heeft wetenschappelijk onderzoek door onder meer UMC Groningen aangetoond. Stoorvelden veroorzaken belemmeringen, ophopingen en tekorten van de levensenergie, en zijn te behandelen. Bij kinderen werkt de therapie bijzonder snel.

De belemmering uit zich in één of meer van de volgende symptomen:

Pijn
Vermoeidheid
Ontsteking
Vochtophoping
Verharding of verdikking
Tumor
Kneuzing
Over- of onderspanning van spier-, huid- of bindweefsel
Stijfheid
Zwelling
Roodheid
Overmatige transpiratie
Do(o)f gevoel
Tinteling

Ritmestoornissen
Vitale functies als hartritme en bloedsomloop, ademhaling en stofwisseling, slaap- en waakritme.

Psychische aandoeningen
blijken vaak een lichamelijke component te hebben die nogal eens over het hoofd wordt gezien, maar met meridiaantherapie tastbaar en behandelbaar wordt.

Burn-out

Systeemaandoeningen
Aandoeningen als gevolg van langdurige stress of eenzijdige belasting komen voor behandeling in aanmerking.
Denk aan systeemaandoeningen zoals het veel voorkomende prikkelbaar darmsyndroom. Onder de systeemaandoeningen vallen ook reuma en kanker.

Functionele stoornissen
van het bewegingsapparaat, de inwendige organen en de bloedsomloop, klieren en het lymfestelsel, hersenen en het zenuwstelsel, zintuigen, huid- en geslachtsorganen.

Soms is de stoornis niet duidelijk, maar is er gewoon een gevoel dat iets niet in orde is. In zo’n geval kan een tastonderzoek helpen om stagnatie van energie en beweging op te sporen.

Preventie
Op gezette tijden een tastonderzoek laten doen helpt om belemmeringen in de energiestroom te herkennen voordat ze zich uiten in een klacht. Tijdig behandelen voorkomt een langdurige herstelperiode.

Brigitte van Bakel

Meridiaantherapeut

Je kunt haar bereiken via:

telefoonnummer: +31 6 20491587

email: praktijk@meridiaantherapie.eu

*Ga naar de website van Brigitte van Bakel