Hatha Yoga

Hatha Yoga is de wat er normaal onder yoga verstaan wordt. Dit is de oudste variant en brengt je lichaam en geest tot rust. In de loop de eeuwen zijn daar nog variaties op ontstaan waarvan er enkele hieronder beschreven zijn. Tijdens yoga neem je op een aandachtige manier een houding aan met je lichaam. Tijdens deze houding kom je beter in contact met je lichaam maar ook met je geest en ziel. Via ademtechnieken kan je energie sturen door je lijf. Door yoga ga je je beter voelen, je wordt leniger, sterker, weerbaarder, rustiger en ontspannen. Het is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd, gewicht, beperking, religie of politieke overtuiging.

Docenten: Suzanne Bunning en Max Crabbendam.

Yin Yoga

In Yin Yoga houdingen wordt het bindweefsel gestimuleerd. Dit heeft effect op het soepel houden van de gewrichten. Er wordt 3 tot 5 minuten in elke houding doorgebracht, die altijd zittend of liggend is in rust. Het stimuleert ook meridianen en organen en het bereidt de geest voor op meditatie.

De weerstand die je tegenkomt, ga je verzachten met behulp van de ademhaling. Mentale onrust kan plaatsmaken voor een kalme, open aandacht. Het bewust leren loslaten van spanning in je lijf. Je ontwikkelt inzicht in hoe jouw lichaam/geest werkt.

Docent: Nora van Eenennaam

Kundalini Yoga

Kundalini yoga is een vorm van yoga die inspannende sets afwisselt met meditatieve oefeningen. Het wordt de yoga van het bewust-zijn genoemd, en ook de yoga van de ervaring. De uitnodiging is om alles wat je voelt en denkt bewust te ervaren.

Door je bewustzijn te vergroten met yoga, leer je beter naar je lichaam te luisteren, en naar de eigen wijsheid die je in je draagt. Je bepaalt zelf hoe intensief je de oefeningen doet, passend bij je conditie en mogelijkheden. Voor deze yoga hoef je dus niet lenig te zijn of een goede conditie te hebben; het is voor vrijwel iedereen toegankelijk. Door te bewegen, ook als het subtiel is, breng je vanzelf jouw energie in beweging, en gaat die meer stromen.

Docenten: Petra Kleyn en Marieke Broers

Restoritave Yoga/Nidra Yoga

Restorative (herstellende) Yoga is een yogavorm die geen inspanning vraagt. Tijdens de les ondersteun je het lichaam met kussens en dekens, hierdoor word je uitgenodigd om los te laten en diep te ontspannen. De poses worden lang aangehouden -soms wel 15 minuten- zodat je van de ‘doe-modus’ over kunt schakelen naar de ‘zijn-modus’. De focus is op de ademhaling en de hele les is gericht op het verstillen van de geest en het activeren van het parasympatische zenuwstelsel zodat je optimaal kunt ontspannen.

Deze yoga-vorm is geschikt bij stress-gerelateerde klachten. Bij herstel van een blessure of ziekte, chronische aandoeningen en Covid. De hele les is een rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf.

Docenten: Nora van Eenennaam en Surjati van Soest

Yoga van Moed en Mededogen

Do-In Yoga

Zwangerschapsyoga

Qigong

Tao Yoga

Zangcirkel