Kunstzinnige therapie is een vorm van therapie waarbij je door middel van kunstzinnig werk, dus tekenen, schilderen of boetseren, een therapeutisch proces ingaat. Je wordt ondersteund in je genezingsproces, het helpt je verwerken en accepteren. Ook kan Kunstzinnige therapie heel verhelderend werken voor mensen die ergens tegenaan lopen in hun persoonlijke ontwikkeling of meer zelfinzicht willen krijgen.

Het therapeutische proces zelf richt zich niet op praten, hoewel dat natuurlijk wel kan als daar behoefte aan is. In de eerste sessies kijken we samen naar wat de thema’s zijn die voor jou op dit moment in je leven belangrijk zijn om aan te pakken. Deze thema’s worden vertaald naar kunstzinnige werken waarmee je aan de slag gaat. In de Kunstzinnige therapie gaat het om ervaren en voelen, niet het denken. Er wordt bij de keuze voor een oefening gebruik gemaakt van kleuren, technieken en materialen die aansluiten bij jouw persoonlijke thema’s. In alle gevallen is de therapeut er om je te helpen en te begeleiden en het proces in goede banen te leiden.

Ervaring nodig?
Vaak hoor ik de reactie van mensen, ‘maar ik kan helemaal niet tekenen!’. Het is belangrijk om te weten dat dit geen enkele belemmering is voor het volgen van de therapie. Het gaat ook helemaal niet om het resultaat. Het resultaat hoeft niet mooi te zijn of goed geschilderd, het is het proces van het maken, het bezig zijn en het ervaren, dat ertoe doet. Dit zijn vaak onbewuste processen waar je zelfs niet te veel bij na moet denken.

Marlies Hofmans
Marlies HofmansKunstzinnig therapeut
Ik behaalde mijn diploma Kunstzinnige therapie aan de hogeschool Leiden. In 2008 ben ik mijn eigen praktijk begonnen in Amsterdam. Ik werk altijd beeldend en non verbaal (praten mag, maar het non-verbale proces is leidend) en individueel. Hiernaast geeft ik regelmatig cursussen en workshops op kunstzinnig vlak. Op dit moment ben ik werkzaam in Nijmegen en Amsterdam.

Je kunt haar bereiken via:
* Telefoon: 06 – 25580417
* E-mail: info@marlieshofmans.nl

Ga naar de website van Marlies Hofmans

Workshopreeks Kunstzinnige ontspanningstechnieken

Werken aan je ontspanning, maar dan net even anders… In deze serie van 4 bijeenkomsten leer je verschillende kunstzinnige ontspanningstechnieken zoals ze in de kunstzinnige therapie gebruikt worden. Van ritmisch herhalende vormtekeningen tot wegdromen bij zacht pastelkrijt. Elke les leer je een andere techniek, die je zelf naar eigen behoefte kan inzetten. Ervaring in creatieve technieken is absoluut niet nodig (maar mag wel). Het gaat niet om het resultaat, het gewenste effect is
ontspannen, loslaten en uit je (malende) gedachten komen. En soms komen daar toevallig nog kleine kunstwerkjes uit naar voren ook! Ook een goede manier om kennis te maken met kunstzinnige therapie.

Data: In totaal 4 dinsdagen van 16:00 tot 17:30. Start dinsdag 24 maart.
Kosten: 15 Euro per keer inclusief materiaal
Voor aanmeldingen of vragen: info@marlieshofmans.nl of 06-25580417